Gebarenschat #1: “Dit vinden wij mooie gebaren”

Mooie Gebaren 1akopie

Hier is ie dan: het eerste deel van mijn nieuwe reeks “Gebarenschat”! *vreugdesprongetje*
In deze reeks vraag ik telkens aan 2 personen welk gebaar zij mooi vinden. Het is dan de bedoeling dat ze een gebaar kiezen dat ze bijzonder vinden en vervolgens hun keuze verantwoorden. Vandaag zijn Dora en Herolinda aan de beurt.

Als je nog niets weet over gebarentalen, raad ik je aan eerst even dit artikel te lezen: “Vlaamse Gebarentaal: 5 dingen die je moet weten (volgens mijn vriend en ik)“.
Oh ja, vergeet de ondertiteling niet aan te zetten.

Dora is een jonge vrouw van 24 jaar en groeide op in een doof gezin. Ze is tweetalig opgevoed met Vlaamse Gebarentaal én Langue des Signes de Belgique Francophone (LSFB).
Ze koos twee bijzondere gebaren waar wat extra uitleg bij nodig is. Het gaat om “gebaren met een (verplichte) orale component”, ook wel GOC’s genoemd. Het zijn enkelvoudige of samengestelde gebaren die niet te vertalen zijn door één woord in het Nederlands en vaak ook meer dan één betekenis hebben.
Deze uitleg is zeer simplistisch: als je hierover meer wil weten, verwijs ik jullie graag door naar de paper “Gebaren met orale component in de Vlaamse Gebarentaal” van Eveline Huys. Je vindt het hier.

Herolinda, 21 jaar, is geboren in Kosovo. Ze is de enige dove uit haar familie. Toen ze een kleuter was, ging ze al naar een dovenschool in Antwerpen. Voor haar is dus niet het Albanees haar moedertaal, maar Vlaamse Gebarentaal.
Zij koos ook twee gebaren: eentje uit American Sign Language (dat ook in Vlaanderen zeer veel gebruikt wordt) en eentje uit Vlaamse Gebarentaal.

Ken jij eender welke gebarentaal (Vlaamse Gebarentaal, Nederlandse Gebarentaal, etc.) en vind jij een bepaald gebaar het vermelden waard? Stuur dan even een mailtje naar lena.vaes@telenet.be.

Liefs, Lena

Dit wil je misschien ook wel lezen:

2 Comments

 1. Tom Jacobs juli 28, 2015

  ik heb kleine opmerking link van eveline huys van vgtc fout link door. je moet www erbij dus http://www.vgtc.be/onderzoek. Groetjes Tom

  Beantwoorden
  • admin juli 28, 2015

   Oh, bedankt om dit even te laten weten! Het in aangepast en normaal werkt de link nu wel 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *